Surowice zawierające aglutyniny mają zdolność zlepiania drobnoustrojów- a więc- aglutyniny działają wprost na zarazki, które zlepiając się tworzą zbite kłaczki. Bakterie nawet w tym stanie zachowuj ą zdolność życiową, Istota aglutynacji polega na tym, że bakterie znajdują się w roztworze jako zawiesina, która składa się z poszczególnych bakterii, pod wpływem zaś glutyn bakterie zbliżają się do siebie, następnie sklejają się i tworzą duże konglomeraty, składające się z dużej liczby ciał bakteryjnych. W probówce takie konglomeraty opadają i tworzą osad na dnie probówki, przy czym płyn nad osadem staje się przezroczysty w przeciwieństwie do mętnego płynu przed aglutynacją. Aglutynacja przebiega w dwóch okresach: pierwszym okresem jest wiązanie się ciała bakteryjnego z aglutyniną na drodze chemicznej, drugim zaś okresem – strącanie bakterii na drodze fizycznej. W doświadczeniach in vitro okazało się, że do powstawania aglutynacji konieczna jest odpowiednia ilość soli. Aglutynacja bowiem nie występuje, jeżeli dodamy surowicy aglutynującej do bakterii zawieszonych w wodzie przekroplonej. Jeżeli natomiast dodamy chlorku sodu do- takiej mieszaniny, t aglutynacja szybko wystąpi. [więcej w: przychodnia batorego nowy sącz, kardiomiopatia niedokrwienna, wysypka bostońska u dorosłych ]
Polecamy rowniez:
Podobne wpisy
Artykuły Mittlemana i in. i Willich i in. (Wydanie 2 grudnia) 1,2 sugeruje, że ćwiczenia fizyczne mogą wywoływać zawał mięśnia sercowego, szczególnie u pacjentów, którzy nie ćwiczą regularnie. Towarzyszący temu… Read More Wywoływanie ostrego zawału mięśnia sercowego przez ćwiczenie
Wszyscy pacjenci wyrazili pisemną świadomą zgodę. Procedury próbne Podczas wstępnej oceny wykonano podstawowe badanie fizykalne, a podstawowe dane demograficzne i kliniczne (w tym informacje dotyczące aktualnych leków i poprzednich procedur… Read More Chirurgia pomostowania tętnic wieńcowych u pacjentów z kardiomiopatią niedokrwienną cd
W miarę zbliżania się do wnęki śledzionowej, sąsiadujące naczynia żylne łączą się w większe jednostki, aby wreszcie opuścić śledzionę za pośrednictwem – ż. śledzionowej j (1. lienaiie), Jak wiadomo, ż.… Read More Wszystkie przestrzenie nie zajete przez beleczki i przez zatoki sa wypelnione- miazszem albo miazga sledziony (pulpa lienis).